Sidor

onsdag 12 oktober 2016

Besök på Vikaholms förskola

Vikaholms förskola är en nybyggd förskola och det finns 8 avdelningar fördelade på två våningar. På bottenvåningen finns 4 avdelningar för 1-3-åringar och en trappa upp finns 4 avdelningar för 3-5-åringar. Förskolan arbetar medvetet med språkutveckling på olika sätt, bland annat med Före Bornholmsmodellen - språklekar i förskolan (Sterner och Lundeberg). De har startat en språkgrupp bland pedagogerna på förskolan och anordnat en föreläsning för både pedagoger och föräldrar med Marianne Gutler Lindström - "Om barnet och språket och läsningen".


Planen är att göra två förskolebibliotek; ett på varje våning för respektive ålder. De har redan börjat göra iordning ett utrymme under trappan för de mindre barnen. Där finns en stor grön sittpuff och bokhylla. Det behövs lite mysigare belysning och läs/punktbelysning. Kanske annan förvaring av böcker också, som är mer anpassad för mindre barn.


Det andra utrymmet, för de större barnen, är precis till vänster ovanför trappan. Det är ett större utrymme med stora fönster och bra ljusinsläpp. Det begränsas av att ena väggen har flera dörrar, varav en hiss, som måste kunna öppnas. Andra "väggen" är skydd mot trappan. De önskar göra två delar av rummet; en läshörna och en skrivhörna. Läshörnan har redan en skylthylla för böcker längs fönstret och sittmöbler. De vill gärna skapa bibliotekskänsla och vill därför förvara böckerna som på bibliotek, i boktråg. Då är det lätt för barnen att bläddra bland böckerna och se och upptäcka. I skrivhörnan ska det finnas bord, stolar och skrivmaterial som t ex trekantspennor i blyerts, randiga papperslappar med stora linjer och mallar hur man skriver bokstäver. Det är meningen att några barn i taget ska kunna vara här och öva på att skriva.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar