Sidor

tisdag 4 oktober 2016

Besök på Sandsbro förskola


Sandsbro förskola har 6 avdelningar. Jag var med på avdelningen Månen, där barnen är 3-5 år. Det är tydligt att språk och litteratur har en självklar plats på förskolan. De arbetar med bok-kassar, som barnen får låna med hem. Det går till så att de skyltar med böcker i en hylla och föräldrarna/barnen får välja böcker och låna hem i en fin bok-kasse. På avdelningen Månen hade de placerat en soffa bredvid bokhyllan, vilket inbjuder till spontan högläsning. Jag fick till exempel se en inspelning av en flicka som "läser" en av "Vem"-böckerna för några kompisar i soffan. Hon har lärt sig boken utantill och bläddrar och "läser" med stor inlevelse.



Pedagogerna tycker om att arbeta med rekvisita och teater. De har bland annat gjort en sagopromenad i skogen utifrån böckerna om "Den underbara familjen kanin". Barnen fick bland annat besöka "den farliga delen av skogen" och följa skyltar med texten "hitåt" och "ditåt". Naturligtvis dök Godistrollet upp också! Det var en av pedagogerna som hade peruk som det stack fram kolaremmar ur.



Den här dagen berättade en av pedagogerna sagan om "Petter och hans fyra getter" med rekvisita på samlingen. Vi sjöng också "Gubben i lådan" med tecken tillsammans. Innan maten var det en ramsa: "Hajen simmar ner i knät...... Varsågod och ät!".



Pedagogerna har gjort ett språkrum i före detta gympasalen: Galaxen. Där finns en interaktiv tavla och mycket material med anknytning till teknik och matematik. Rummet används av alla avdelningarna. Planen är att göra om en hörna av rummet till förskolebibliotek. Där finns redan bokhylla, böcker, bord, stolar och eventuellt en soffa. Det behövs, förutom fler böcker, boktråg, mindre lampor och högre mysfaktor. Kanske kan vi dela av rummet bättre, för att skapa lugn och möjlighet till fokus. Spännande!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar