Sidor

tisdag 18 oktober 2016

Andra mötet

Nu har vi i projektgruppen haft vårt andra möte! Alla berättade lite om hur det går och var vi befinner oss just nu. Alla har hittat en plats för biblioteket och många har kommit igång med att börja ställa iordning rummet. Flera av förskolorna vill satsa på både en läshörna och en skrivhörna i förskole-biblioteket. Det innebär en del för böcker och läsning och en annan del där barnen kan öva på att skriva. Det är viktigt att uppmuntra den skriftliga språkutvecklingen också.


Det är så givande och intressant att dela erfarenheter och tankar med varandra!


Bibliotekspedagogen från Lindens förskola hade tagit med sig PENpal och visade hur de använder den. Ibland läser pedagogerna in något själva på t ex somaliska för att kunna spela upp för föräldrar. Väldigt användbart när de vill berätta vad de gjort under dagen, t ex "idag har vi varit i skogen och plockat kastanjer". De läser även PENpal-böcker med pennan. Då läser pedagogen först på svenska och sedan läser pennan upp samma text på ett annat språk. Hon tipsade även om flera appar som är bra när det gäller olika språk, bland annat:
"Say Hi": http://www.sayhitranslate.com/   och
"UR Skola": http://urskola.se/Produkter?typicalagerange=preschool


Vi kommer att åka på studieresa till Malmö tillsammans den 17 november. I Malmö har de arbetat länge och medvetet med att bygga upp förskolebibliotek. Vi hoppas på mycket nya tankar, tips och inspiration!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar