Sidor

onsdag 5 oktober 2016

Besök på Lindö förskola

Lindö förskola ligger i Öjaby och har fyra avdelningar; två för 1-3-åringar och två för 3-5-åringar. Fem olika språk, förutom svenska, finns representerade bland barnen. Förskolan ligger precis intill Öjaby skola och besöker regelbundet skolbiblioteket. Språk och litteratur känns väldigt närvarande, både i lokalerna och i verksamheten. Barnen väljer dagens ramsa till maten. Just nu har de som tema att alla barn får ta med en favoritbok hemifrån och tipsa sina kompisar på förskolan.


I Öjaby har de arbetat målmedvetet och länge med skriv- och läsprojekt. De är välkända för sina metoder inom skriv- och läsglädje i förskolan. Det handlar mycket om att ta vara på och uppmuntra barns naturliga vilja att lära sig skriva och läsa. De arbetar med metoder kring ljudbilden, till exempel ljudar de tillsammans. Det finns många ord på små lappar i förskolan. Barnen får också öva på att till exempel skriva sitt namn.


Planen är att göra om en del av personalrummet till förskolebibliotek. Rummet är stort och det finns en lämplig hörna. Pedagogerna får gå till biblioteket med ett antal barn, för lokalen är placerad en trappa ner. Det kan vara inspirerande för pedagogerna att se biblioteket när de är på rast också, kanske till och med läsa en stund. Det finns redan en del möbler som bara behöver flyttas dit. Några mindre inköp, som till exempel skylthyllor och mindre lampor, skulle behövas. Och massor av böcker förstås! Det kliar i fingrarna att sätta igång!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar