Sidor

onsdag 1 december 2021

Går det att jobba med små barn och språkutvecklande arbetssätt?

 

Jodå, självklart! "Samtalet" med små barn går till på ett litet annat sätt än med äldre barn. Men här börjar "språkutvecklingstrappan". Låt barnen hjälpa till att bläddra i boken och tar dig tid att titta tillsammans med barnen på bilderna. Gör en promenad med ögonen och observerar barnens reaktion. 

Gör "läsningen" till en upplevelse. Använd till exempel rekvisita för att skapa en förförståelse för boken. På en förskola jobbade vi med barn med annat modersmål än svenska och boken "Nisse hos frisören". Barnen fick packa upp en liten påse med rekvisita i och det var så underbart att se hur de visade med hela kroppen hur man kan använda sig av dessa föremål. De visste, det fattades bara de svenska begreppen. Så var det lättare för barnen att förstå och berätta om bokens bilder. 

En annan gång kom en grupp ettåringar tassande till biblioteket. En kramdjursapa väntade på de. Och en gul väska med något i. Vad tror ni finns i väskan? Barnen var nyfikna och satt knäpptysta framför den fina Pippi-väskan. Vi öppnade väskan och en hög böcker med "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm kom fram.

 Men vaddå, så många böcker? Böckerna fanns på flera språk och en arabisktalande pedagog läste boken tillsammans med några barn som kunde förstå arabiska. De knackade med näven på boken och pedagogen ropade "dock-dock" (daqa-daqa) - knack knack. 
Knacka på av Anna-Clara Tidholm


Barnen var entusiastiska och gick med i boken. Det märktes att de gillade boken. De visade med kroppen hur man sover och hur man borstar tänderna. Barnen kände igen sig i dessa vardagshändelser. Även att prata om känslor är en fantastisk ingång i "boksamtal". 

Barnen är aldrig för små. Testa och visa barnen hur roligt det är med böcker!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar