Sidor

torsdag 12 januari 2017

TAKK

TAKK betyder Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Jag var på kurs och fick lära mig om hur TAKK kan användas i förskolan. Det var ett samarbete mellan SPSM, SÖK och Teckenpärlor, se nedan för mer information.


Det är viktigt att alltid bejaka barnets uttryckssätt. Att acceptera och bejaka olika sätt att kommunicera. Det är skillnad på att kommunicera och prata. Alla kommunicerar, till och med små barn. När vi säger att ett barn inte kommunicerar menar vi att barnet inte pratar med ord.


TAKK är alltid individuellt anpassat. Målet är att teckna på ett sätt så att barnet kan förstå. Det handlar om att lägga till, inte ta bort. Visa barnet att: "det går bra att göra som du gör, men man kan också göra så här". Ge barnet ett generöst erbjudande i form av många tecken.


Kom ihåg att det som är bra för barn med speciella behov också är bra för många barn!


Hur gör man då? SÖK har lyft fram 12 stycken folktecken som är perfekta att börja med. Det är genomtänkta tecken som breddar vår dagliga kommunikation. Nedan finns en bild på dessa 12 folktecken. Det är bara att sätta igång! Och det är också bra att gå någon kurs för att lära sig mer.


SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten): www.spsm.se
SÖK (Södra regionens kommunikationscentrum): www.sokcentrum.se
Teckenpärlor: www.teckenparlor.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar