Sidor

måndag 23 januari 2017

Femte mötet och Silent Books

Nu har projektgruppen träffats för femte gången och det blir sorgligt nog sista gången jag är med.
I februari börjar jag jobba på Växjö stadsbibliotek. Men projektet fortsätter och satsningen på förskolebibliotek fortsätter. Den närmaste tiden kommer projektgruppen att läsa Agneta Edwards bok Bilderbokens mångfald och möjligheter på egen hand. Sedan träffas de och diskuterar och fördjupar sig med hjälp av studiehandledningen.


Vi pratade om Silent Books. Vad är det? Oftast menar vi bilderböcker helt utan eller med mycket lite text. Begreppet Silent Books kommer från ett litteraturprojekt på folkbibliotek och flyktingförläggningar genom IBBY (International Board on Books for Young people). Idén kommer ursprungligen från IBBY på ön Lampedusa i Italien och situationen där med många barn och unga med olika språklig bakgrund på flykt. Silent Books når alla människor från alla kulturer, oavsett vilket språk man talar.


Silent Books kan läsas av alla och är lätt att anpassa till olika behov. De som läser befinner sig på mer likvärdig nivå när bilderna är i fokus. Vi har möjlighet att skapa egna berättelser och samtal utifrån bilderna. Bildernas inneboende berättarkraft kan överbrygga kulturella och språkliga barriärer. De textlösa berättelserna skapar intresse för att utforska vad en berättelse kan vara. Vår hjärna är byggd för att både skapa och ta emot berättelser. Några av mina favoriter är Resan och Kartan av Aaron Becker, Var är tårtan? av Thé Tjong-Khing och Simbassängen av JiHyeon Lee. Prova!


www.ibby.se






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar