Sidor

fredag 4 augusti 2023

Läsgodis 2023

 

Även i år gick Läsgodis-aktiviteten på sommarförskolorna från stapeln. 14 sommarförskolor deltog och förskolebibliotekarien Juliane genomförde under sommarperioden 41 bokstunder och läste för sammanlagd 363 barn och 115 pedagoger. 


"Läsgodis" är en högläsningsinsats som ska främja läslusten och ska förmedla läsglädje helt enkelt. Förskolebibliotekarien Juliane brukar ha handdockan Elmo och två väskor med sig när hon är på väg till sommarförskolorna. Elmo har blivit en kändis under alla dessa år och det är så roligt att se hur han interagerar med barnen och blir levande och "på riktigt" för barnen. 

Väskorna är inte heller bara "en vanlig bokväska". Nej, man måste först blippa en kod, innan man kan öppna de. Barnen är alltid ivriga att klura ut vilken kod vi ska ta denna dagen. En susning brukar gå genom barngruppen när de får se alla böcker i väskan. 

Elmo har alltid en blandning böcker med sig, såväl spännande böcker, interaktiva böcker, roliga böcker och såklart böcker för olika åldrar. Man vet ju aldrig innan vilken barngrupp man kommer att möta. Det är skillnaden mot arbetet under läsåret. Man måste vara väl förberedd för att kunna agera spontant på plats. 


Oftast får barnen välja själva vilka böcker de vill lyssna på ur väskan. Det roligaste är om barnen vill lyssna på böcker man själv har som favorit. Juliane har högläst de flesta titlarna så ofta att hon nästan kan texten utantill. På det sättet går det lätt att spela och dramatisera boken och vänder boken mot barnen under läsningen. Är barnen med i boken, interagerar och håller ibland nästan andan under läsningen, så är det den bästa upplevelsen en högläsare kan få. 

Elmo delade ut färgläggningsbilder till barnen. Det blev en liten present till de, men skulle samtidigt vara en konstnärlig upplevelse i anslutning till bokstunden. 

Elmo går på semester nu, men kommer tillbaka nästa sommar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar