Sidor

torsdag 23 februari 2023

Prickiga måsebarnen hittar på en saga


Prickiga måsebarnen från förskolan Kullen testade sina nya sagotärningar. Och satt genast igång att hitta på en berättelse och en saga:

Det var en gång en trollkarl som tappade sin trollstav. Då kom en som heter Lena och plockade upp spöet. Men hon tappade det igen. Då blev trollkarlen ledsen och letade över hela jordklotet. Han stora ögon letade och letade på hela jorden. Då kom det en fisk och hittade ett nytt trollspö. Då blev trollkarlen glad igen! 

Snipp, snapp, snut

så var sagan slut! 

6 barn berättade en saga med hjälp av Sagotärningar (Story cubes). 

Så kul att barnen har så många idéer. Sagotärningar är ett fint redskap för att komma igång med berättandet och samtal. Även barn som har ett annat umgängesspråk än svenska får möjligheten att vara med, hittar på en berättelse tillsammans. Och varför då inte kolla upp vad alla substantiven heter på olika språk? Det skapar en "vi" känsla, lyfter fram att alla språk är lika värdefulla. 

Ett tips är att barnen knappar in sin berättelse i datorn tillsammans med pedagogen. Barnen är nyfikna på bokstäver och på det sättet blir deras berättelse synligt. Och varför så inte be föräldrarna att skriva upp berättelsen på deras modersmål? Kanske vill barnen läsa upp och spela in sagan, så att alla få lyssna på den med hjälp av en QR-kod? Eller man gör en bok/ett häfte där barnen även tillverkar teckningar till berättelsen?

Det finns en del möjligheter som är lätta att genomföra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar