En del förskolor jobbar gärna med värdegrundsfrågor och allas lika värde. Åryds förskola valde boken "Pelle Svanslös - våga vara snäll" till boksamtal.
Femåringarna diskuterade och läste boken många gånger, pratade om de olika karaktärerna och spelade teater. Förskolan satt upp bilder på staketet ute, så att deras arbete med språk och litteratur blev synlig även för föräldrarna.
Det skapades en länk mellan innemiljön, utemiljön och arbetet med litteratur på förskolan. Barnen blev stolta och glada och kunde titta på bilderna ute och berätta för varandra om deras upplevelser när som helst.
Arbetet med språk och böcker blev en naturlig del av vardagen och blev på något sätt tillgänglig på olika sätt.
Olika avdelningar visade upp sina "projekt" och satt upp laminerade bilder och beskrivande korta texter på staketet.
Till pjäsen "Pelle Svanslös - våga vara snäll" syddes fina teaterkostymer. Pjäsen spelades minst 20 gånger - för föräldrarna, barnen och pedagogerna.
Barnen och pedagogerna pratade om olika karaktärer och konstigt nog ville de flesta barnen gärna spela elaka Måns. Barnen "identifierade" sig med figurernas personligheter och pedagogerna berättade att barnen "växte" och fick stort självförtroende genom att stå på scenen. Barnen fick fram figurernas attityder och kände sig så stolta över att kunna spela teater, att kunna "bli" figuren de valde. Alla vågade och kände sig trygga med replikerna.
Även pedagogerna hade kul och pjäsen blev en stor succé!
Så häftig att se hur arbetet med "Pelle Svanslös" gick till på Åryds förskola.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar