Sidor

tisdag 29 mars 2022

Kom igång med utebiblioteket


Vår och sol - och visst vore det skönt att komma igång med utebiblioteket. Under pandemin var det många förskolor som bar ut boklådor till gården för att kunna involvera läsning och språkutveckling i uteverksamheten. Men ett utomhusbibliotek är ett perfekt komplement till förskolebiblioteket inomhus och båda sätten borde gå hand i hand även efter pandemin. 

Och det finns bra exempel i Växjö kommun. När förskolebibliotekarien besökte förskolebussen BUSSTER så blev plötsligt pedagogerna ivriga och sprang iväg. Vad är det som ska hända? Jo, det är ju bokbytardag idag. Barnen samlades kring en bänk och pedagogerna byggde upp ett litet utebibliotek. Barnen fick lämna tillbaka böckerna som de hade läst klart och fick låna nya böcker. Pedagogerna antecknade barnens lån noga i ett skrivhäfte. Tidigare fotade de böckerna som barnen lånade, men det visade sig vara krångligt när de skulle radera bilderna när barnen lämnade tillbaka böckerna. 


Förskolan är större delen av dagarna ute och så är det nästan självklart att de även jobbar med boksamtal ute. Två grupper befattade sig med boken "Gå och bada, Mister Räf!" av Stefan Casta. De förde inte bara samtal om boken, barnen spelade även teater ute och ritade teckningar till boken. Alla barn kände sig trygga och ville vara med i pjäsen. 

Även på Äventyrets uteförskola spelar böcker och tillgängligheten till böcker en lika stor roll såväl inne som ute. 

Tolgs förskola har en underbar scen ute på gården. Och varför inte använda denna fina plats för att skylta med böcker. Och visst är barnen stolta när de kan hjälpa till att plocka fram nya böcker. Det gäller ju bara att få in detta sätt i vardagen. 

Och vad tycks om en skrinda full med böcker? Visst kan en skrinda fungera som en liten mini-bokbuss. Man kan förvara skrindan ute i förrådet och behöver bara köra ut den. Det behövs inte mycket för att få ihop en mysig hörn ute, kanske några kuddar och filtar. 


Men man kan väl inte ha böcker ute när det är fuktigt och kyligt. Jo, använd gamla böcker till utebiblioteket. Förklarar för barnen varför ni har nya och fina böcker inne och lite trasiga ute. Det blir ju återbruk på något sätt. Och det fungerar även att riva ut sidorna ur boken för att laminerar de. Så kan man till och med sätta upp de på staketet eller väggen.


Och visst finns det förskolor som inte kan omsätta detta så lätt. Det finns skadegörelse på en del förskolor och ibland är det brandskyddsregler som inte tillåter vissa saker. Men det finns alltid en udda lösning. Testa bara, tänk utanför boxen och se möjligheter istället för hinder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar