Sidor

tisdag 1 mars 2022

Bockarna Bruse

Det kan vara en utmaning att jobba språkutvecklande med yngre barn som har i stora sätt ett annat modersmål än svenska. Senada, som arbetar med en grupp yngre barn på Palettens förskola, funderade vilken litteratur som kunde passa. Hennes mål är att samtidigt involvera föräldrarna i språkutvecklingsprocessen. Hon planerar att sätta igång lässtunder på olika språk med hjälp av föräldrarna. 

Bockarna Bruse är populär bland barnen. Boken är spännande och rolig, barnen älskar upprepningar och det fungerar utmärkt att använda sig av föremål och att involvera sång och rörelse i bokstunden. Det blev den klassiska boken "Bockarna Bruse". Juliane hittade titeln på olika språk på mångspråksbiblioteket och tanken är att föräldrarna ska läsa boken på sina modersmål för barnen.

Vi plockade ihop olika "sagopåsar".
Det spelade ingen roll att bockarna byttes ut mot grisar och att trollet

symboliserades av en drake. En halsduk föreställde gräs, en tygremsa fungerade som vatten, och en träbit blev en bro. Avdelningen hade även en "färdig" sagopåse som vi använde oss av.

Vi började lässtunderna med att vänja barnen vid biblioteket och lät de lära känna och utforska föremålen tillhörande sagan. Barnen fick testa att slå trumma med trumstockar, för att härma bockarnas olika ljud när de gick över bron. 

Förskolebibliotekarien hade med sig sagan på olika språk och ett barn släppte inte "sin" bok som var på arabiska. Hon visste att hennes mamma skulle läsa på sitt modersmål för kompisarna och hon blev så stolt över att kunna hålla i boken.

Det finns en del utgåvor av boken Bockarna Bruse. Men vi bestämde oss för att arbeta med pekboksutgåvan av Catarina Kruusval. Denna bok har nog den enklaste texten.

De små barnen är i början av sin resa som läsare. Det underlättar att avbryta korta stunder av koncentration med rörelse eller sång. Vi sjöng sången Bockarna Bruse tillsammans och barnen fick använda trumstockarna för att visa hur bockarna trappar över bron. 

Att ta fram samma titel och bok flera gånger ingår i en medveten planering. Målet är att fokusera på ett tema under en längre tid. Barnen ska få möjligheten att närma sig litteraturen i sin egen takt. Med på köpet får man ords- och språkutvecklingen men även hur man bläddrar i en bok, att samma titel finns på olika språk och mycket annat. 

Med hjälp av en PenPal finns det möjligheten att läsa upp böckerna på en massa språk, även om man inte själv kan tala dessa. Det är alltid spännande att se barnens reaktioner när de får lyssna på "den talande pennan".

Senada tyckte att det är viktigt att temat syns också i miljöerna på avdelningen. På ett medvetet sätt försökte hon och hennes kollegor att skapa en slags relation till boken. Arbetet skulle även bli synligt för föräldrarna. Hon hoppas att föräldrarna blir nyfikna, att de frågar vad det är för något som klistrar på golvet. 

Vi tänkte jobba med Bockarna Bruse under en längre tid och självklart ska den konstnärliga utformningen ingå i processen lite längre fram.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar