Ett av språkutvecklande arbetssätt är att jobba med silent books, dvs. textlösa böcker. 2012 startade ett projekt i Italien som kallades "Silent Books: From the World to Lampedusa och back". Utgångspunkten var ett flyktningsområde på Lampedusa där man valde textlösa böcker för att kunna överbrygga kulturella och språkliga barriärer. Böckerna är extra rika i sitt bildspråk och ger möjlighet till att skapa berättelser, oavsett språk och ålder. Böckerna skapade intresse och väckte lust att läsa.
2015 bildades en variant av projektet i Sverige "IBBY Sverige". IBBY är en förkortning av International Board On Books For Young People". IBBY har en hemsida www.ibby.se med tips och information kring textlösa böcker. Syftet är att utveckla metoder för arbetet med textlösa bilderböcker i samverkan mellan folkbibliotek och flyktingförläggningar.
Men en del av de textlösa böckerna vänder sig även till små barn. Böckerna är fyllda med berättarkraft och är lämpliga för att arbeta språkutvecklande i förskolan.
Agneta Edwards skriver i sin bok "Bilderbokens mångfald och möjligheter" om att "Bilden talar till oss direkt. Bilden är ett starkt uttrycksmedel, att "en bild säger mer än tusen ord" är inte bara ett tomt talesätt" (Bilderbokens mångfald och möjligheter, s. 93). Hon menar att "en ikonisk (avbildande) bildberättelse går att "läsa" oavsett modersmål eller skriftspråk" (s. 93) Hon beskriver textlösa bilderböcker som en egen liten nisch, där boken inte är en pekbok, utan bilderna berättar en sammanhängande historia. Det finns en underförstådd text och Ulla Rhedin kallar dem för "pantomimiska bilderböcker". (Bilderbokens mångfald och möjligheter, s. 99)
En enkel bok med en rakt berättelse är boken "Limpan är sugen" av Eva Lindström.
På ett biblioteksmöte jobbade vi med boken och det var lite komiskt att alla såg en manlig person i huvudkaraktären. Men det finns inte rätt eller fel i textlösa berättelser. Det blir en ny berättelse varje gång man tar boken i handen. Det hade visserligen inte behövts en baksidestext.
På ett biblioteksmöte jobbade vi med boken och det var lite komiskt att alla såg en manlig person i huvudkaraktären. Men det finns inte rätt eller fel i textlösa berättelser. Det blir en ny berättelse varje gång man tar boken i handen. Det hade visserligen inte behövts en baksidestext.
Limpan observera en tant eller gubbe som äter korv på en restaurang. Vi kan tänka oss att hunden är hungrig, Limpan följer i alla fall efter personen. Och visst får tanten eller gubben dåligt samvete till sist. Kan det hända att hunden var sugen på korv? Eller kanske något annat som sällskap.
En annan favorit är boken "Var är tårtan?" av Thé Tjong-Khing. Thé Tjong-Khing är en tecknare och illustratör med indonesisk-kinesiska rötter. Han skapade en fantastisk bilderbok utan text. En tårta blir stulen och jakten på tjuvarna börjar. Det finns många händelser och man kan upptäcka något nytt hela tiden. Under ett läsprojekt jobbade vi med boken med barn med annat modersmål än svenska. Barnen skapade nya berättelser hela tiden, ibland samtidigt, och alla barn - även de tysta - kom till sin rätt.
Susanne Rotraut Berner är känt för "vimmelböckerna" kring årstiderna sommar, höst, vinter och vår. Hon har också skrivit boken "Den flygande hatten" som lämpar sig för förskolebarn.
Sven Nordqvist tecknade boken "Hundpromenaden" i typiskt Sven Nordqvist stil. En underbar bok i storformat om en hunds äventyr. Som i alla hans böcker kan man titta på bilderna många, många gånger och man kommer att upptäcka något nytt hela tiden.
Ett urval av Silent books:- Baker, Jeannie: Mirror
- Banyai, Istvan: Zoom
- Becker, Aaron: Kartan
- Bergenholtz, Björn: Luftslott och synvillor
- Berner, Rotraut Susanne: Den flygande hatten
- Berner, Rotraut Susanne: Sommer- / Frühlings- / Winter- / Herbst-Wimmelbuch
- Björs, Ida: Cirkus!
- Briggs, Raymond: Snögubben
- Colón, Raúl: Draw!
- Cyrén, Karin: Maraton
- Drews, Judith: Stockholm-Vimmelbok
- Edström, Jennie: Fröet
- Faller, Régis: The adventures of Polo
- Guojing: Ensam
- Handford, Martin: Var är Valle nu?
- Kastelic, Maja: Pojken och huset
- Lindström, Eva: Limpan är sugen
- Nordqvist, Sven: Hundpromenaden
- Pinkney, Jerry: The lion & the mouse
- Sbrelin, Glenda: Om en dröm
- Suess, Anne: Kaime
- Tan, Shaun: Ankomsten
- Tan, Shaun: Det röda trädet
- Thé, Tjong-Khing: Var är tårtan?
- Tofield: Simons katt
- Tolman, Maije: The tree house
Törnqvist, Marit: Liten berättelse om kärlek- Wiesner, David: Flotsam
- Yi, Chi-hyõn: Simbassängen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar