Sidor

tisdag 20 december 2022

Alla barn, alla språk, alla dagar



Höstterminen började med en kompetensutvecklingsdag för pedagoger om flerspråkighet och interkulturalitet. Susanna Anderstaf och Mahroo Khousravi föreläste om ämnet. 

Men hur kan vi göra för att själv få ett interkulturellt förhållningssätt? På höstens biblioteksmöten som förskolebiblioteksverksamheten anordnade diskuterade pedagogerna med varandra om olika möjligheter. Vi diskuterade om att varje barn kunde få sin "egen" bok om sin familj för att kunna stärka "Jag-et" och för att lyfta fram varje barns lika värde, oavsett språk och härkomst. Men hur gör man då med barn som har en skyddad identitet?
Ska man synliggöra barnens kulturella bakgrund genom att sätta upp flaggor? Blir barnen stolta över det eller pressar man barnen på något sätt att de ska känna sig tillhörig en kultur bara för att omgivningen förväntar sig det?
Är vi vuxna nyfikna på andras berättelser och erfarenheter eller är vi mer blyga och avvaktar med att ställa frågor? Vad förknippar vi med vår egen kultur? Det blev en livlig diskussion kring dessa viktiga frågor. Dessa samtal är så värdefulla, de kan leda till nya tankar och så småningom till en attitydförändring hos oss själva. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar