Sidor

fredag 17 april 2020

Utebibliotek

Nu under dessa Coronatider funderar många pedagoger hur man kan jobba med barnen och läsningen ute. Ett utmärkt sätt är utebiblioteket. En del förskolor i Växjö kommun skapade utebibliotek. Det finns även en förskolebuss i kommunen och pedagogerna brukar läsa och jobba med olika språkutvecklande arbetssätt med barnen ute.

Vad borde man tänka på? Böcker mår illa av fukt och smuts. Har ni några böcker som är lite halvtrasiga, så går det bra att ha de ute. Då måste man inte vara så rädd om de. Men det vore bra om man skulle  förklara för barnen vad som kan hända när en bok blir fuktig och att det är därför ni inte kan ta ut nya böcker.

Finns det en liten plats med bord och stolar med ett tak över? Det är en utmärkt plats. Antingen man rullar ut en bokvagn med böcker eller man sätter ut böckerna varje dag. Involvera gärna barnen att välja ut böcker som ska ut denna dag, så blir även utebiblioteket levande. Det finns fina lösningar på olika förskolor i kommunen. Skylta gärna med böcker. Och varför inte sätta upp en skylt med "Utebibliotek"?

Finns det inte en befintlig plats som kan passa, så finns det andra lösningar. Varför inte rulla ut en skrinda med böcker i? Finns det kanske en liten bod på förskolegården som man kan använda? Sätt upp en presenning eller ett litet tält? Eller lägg ut filtar på ett mysigt ställe, ute på gården eller i skogen? Med lite fantasi hittar nog alla en bra plats.

Kan det finnas problem? Jo, distraherande ljud är ett problem ibland. Jobbar man med t.ex. boksamtal så är risken stor att ett flygplan eller andra ljud bryter koncentrationen. Även läsningen ute borde därför planeras och tänkas genom.
Men det finns även så många möjligheter att inkludera naturens upplevelser i läsningen.
Tänk att lyssna på fågelkvitter. Och visst fanns det en bok man kunde kolla upp vilka fåglar som finns? Ta med en bilderbok och berättelse som handlar om naturen. Så blir det lärande och undervisning i sin helhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar