Sidor

måndag 16 mars 2020

Språkutvecklande arbetssätt - sagor

Under ett av våra möten jobbade vi med ämnet "sagor". Folksagor har funnits i flera tusen år och berättades från början muntligt. Under början av 1800-talet skrev bröderna Grimm ner sagorna. Sagor börjar oftast med "Det var en gång...", har en tydlig struktur och vill förmedla en sensmoral.

Sagor har alltid varit en del av förskolornas vardag. Men möjligen har det muntliga berättandet avtagit lite grann, eftersom inte alla pedagoger är vana vid att berätta muntligt.

Det finns tips hur man kan lära sig berätta en saga. Det finns "sagovetare" som Ann-Karin Ånman och Ola Henricsson som ger praktiska tips. Även skolverket tillhandahåller bra material. Modulen "Berätta en saga" ger många praktiska tips.
https://larportalen.skolverket.se/LarportalenAPI/api-v2/document/path/larportalen/material/inriktningar/5-las-skriv/Förskola/021-Lasa-o-beratta/del_03/3.%20Berätta.pdf
Man behöver inte lära sig sagan utantill. Viktigt är att göra berättelsen till sin egen.
Läs sagan några gånger för dig själv. Fundera kring dramatiska höjdpunkter, vilken är den röda tråden. Enligt skolverkets  modul ser en saga oftast ut på detta sätt:
• En huvudperson ställs inför en konflikt eller ett problem och ger sig ut i världen för att lösa problemet.
 • Huvudpersonen möter någon märklig, mystisk varelse (eller flera) och behandlar varelsen väl och får en gåva (eller flera) som tack.
 • Huvudpersonen råkar ut för prövningar (ofta tre) och kan använda gåvan (eller gåvorna) som hjälp. • Fienden blir straffad.
• Huvudpersonen blir belönad genom giftermål, pengar eller visdom.

Ett knep är att göra minnesanteckningar i form av några bilder eller av en slags storyboard med de viktigaste handlingarna.
Prova olika röster och försök dramatisera sagan. Det ska bli en upplevelse för barnen, du som berättare agera som en skådespelare.
Ta gärna rekvisita till hjälp. Det hjälper dig som berättare och synliggör sagan för barnen.

Under mötet övade vi på sagan "Kungsfågeln". Pennor blev till fåglar och en gem symboliserade kungsfågeln. Det behövs inte mer, bara lite fantasi och berättarglädje.

Sagostunden ska vara en magisk upplevelse och miljön är viktigt i sammanhanget. Stäng dörren till biblioteket och sätt upp en skylt på dörren med t.ex. texten "Stör ej - läsningen pågår". Skapa en förväntningsfull stämning med hjälp av ritualer, så att barnen vet vad som gäller. Kanske får barnen sagodroppar på handen innan de smyger in på biblioteket? Kanske finns det lugnande musik och mysigt ljus? Börjar sagan med "Det var en gång..." och avsluta sagan med en liten ramsa som t.ex. "Snipp, snapp, slut, nu var sagan slut". Barn behöver ritualer för att kunna veta vad som förväntas av dem.

Det finns så många möjligheter att integrera sagan i förskolan.  Prata med barnen om sagan, låt barnen dramatisera sagan själva. Gestalta sagan med sång och musik och använd ateljén för att utforma sagan konstnärligt. Och varför inte använda digitala verktyg som green screen och filminspelning?

Sagopåsar är uppskattade och det är roligt att skapa sagopåsar tillsammans med barnen.
Det finns även s.k. tygsagor. Det behövs bara två tygbitar för att kunna skapa rekvisitan.
Det finns en del inspiration på www.forskoleforum.se



Litteraturtips:
  • Ekström, Susanna: Läs och berätta
  • Eskild, Hilde och Hambro, Benedicte: Snick och snack - en praktisk bok om muntlig berättande
  • Fast, Carina: Berätta! Inspiration och teknik
  • Granberg, Ann: Småbarns sagostund
  • Gustavsson, Per: Sagor att berätta och leka
  • Olofsson, Britta: Den underbara gäddan - muntlig berättande i förskolan
  • Rydja, Carin: Språklust genom sagor



1 kommentar:

  1. Hej alla, jag är Adorjan Adelmo från byn Yasinya Ukraina och jag vill bara säga ett mycket rungande tack till Pedro Financial lånetjänster för deras uppriktighet, öppenhet, transparens, sanningsenlighet, kärlek och stöd under och efter att de fått lånemedel från dem. Jag har gått igenom mycket i händerna på livet och tiden kommer inte att tillåta mig att säga allt jag gick igenom under pandemins år, men Gud svarade på mina böner genom stödet och kärleken från Pedro Finansiella lånetjänster som omfamnade mig och förstod mig trots mitt initiala tvivel och oseriöshet och med hans goda hjärta och kärlek är jag nu husägare genom hans 3% ränta lånefonder och jag har lovat att sprida denna nyhet och även berätta för världen att det fortfarande finns äkta och få bra onlinelåneföretag där ute som kan hjälpa och även återuppliva ett torrt ben som jag var.



    Missa inte att lyssna och läs detta vittnesbörd eftersom det här är en sann livsförändrande upplevelse och alla som behöver en sådan vändning bör inte tveka eller tvivla på detta eftersom jag har bevisat och jag svär till Gud i himlen att den här historien är verklig och också berättelsen om min erfarenhet med dem.



    Kontakta dem idag för konsoliderat lån, företagslån, bostadslån, billån, personligt lån.



    E-post: pedroloanss@gmail.com

    SvaraRadera