
fredag 20 mars 2020
Rocka sockorna

tisdag 17 mars 2020
Årets bokpresentation för förskolan
Det blev många boktips på bokpresentationen. Förskolegruppen, som är ett samarbete mellan folkbiblioteket och utbildningsförvaltningen, gjorde en bokutställning med nya böcker från 2019 och 2020. Moa, Gun och Juliane presenterade ett urval av böcker. I år blev det dessutom boktips om Hållbar utveckling.
I fiol fick förskolorna boken "De små barnens bok" i present. Clara och Linda gav lite information om Språkstegen. Språkstegen är en satsning som har målsättningen att främja små barns språkutveckling. Vid BVCs 18-månadersbesök får familjerna en kupong som de kan lösa in mot denna bok på biblioteket.

Picknick på mångspråksbiblioteket
Hovshagas förskola gjorde en utflykt till mångspråksbiblioteket. Vi visade böcker på olika språk och funderade kring olika länder och deras bokstäver. Det var spännande att testa en PenPal och att lyssna på hur en bok låter på arabiska. Och så gjorde det inget att barnen inte kunde läsa alla dessa språk, det gick bra att bara titta på bilderna i alla fall.
Som avslutning fick barnen höra boken "Kan du ingenting Pettsson?" och det är klart att det blev lite picknick också - som i boken.
måndag 16 mars 2020
Språkutvecklande arbetssätt - sagor
Sagor har alltid varit en del av förskolornas vardag. Men möjligen har det muntliga berättandet avtagit lite grann, eftersom inte alla pedagoger är vana vid att berätta muntligt.
Det finns tips hur man kan lära sig berätta en saga. Det finns "sagovetare" som Ann-Karin Ånman och Ola Henricsson som ger praktiska tips. Även skolverket tillhandahåller bra material. Modulen "Berätta en saga" ger många praktiska tips.
https://larportalen.skolverket.se/LarportalenAPI/api-v2/document/path/larportalen/material/inriktningar/5-las-skriv/Förskola/021-Lasa-o-beratta/del_03/3.%20Berätta.pdf
Man behöver inte lära sig sagan utantill. Viktigt är att göra berättelsen till sin egen.
Läs sagan några gånger för dig själv. Fundera kring dramatiska höjdpunkter, vilken är den röda tråden. Enligt skolverkets modul ser en saga oftast ut på detta sätt:
• En huvudperson ställs inför en konflikt eller ett problem och ger sig ut i världen för att lösa problemet.
• Huvudpersonen möter någon märklig, mystisk varelse (eller flera) och behandlar varelsen väl och får en gåva (eller flera) som tack.
• Huvudpersonen råkar ut för prövningar (ofta tre) och kan använda gåvan (eller gåvorna) som hjälp. • Fienden blir straffad.
• Huvudpersonen blir belönad genom giftermål, pengar eller visdom.
Ett knep är att göra minnesanteckningar i form av några bilder eller av en slags storyboard med de viktigaste handlingarna.
Prova olika röster och försök dramatisera sagan. Det ska bli en upplevelse för barnen, du som berättare agera som en skådespelare.
Ta gärna rekvisita till hjälp. Det hjälper dig som berättare och synliggör sagan för barnen.
Under mötet övade vi på sagan "Kungsfågeln". Pennor blev till fåglar och en gem symboliserade kungsfågeln. Det behövs inte mer, bara lite fantasi och berättarglädje.
Sagostunden ska vara en magisk upplevelse och miljön är viktigt i sammanhanget. Stäng dörren till biblioteket och sätt upp en skylt på dörren med t.ex. texten "Stör ej - läsningen pågår". Skapa en förväntningsfull stämning med hjälp av ritualer, så att barnen vet vad som gäller. Kanske får barnen sagodroppar på handen innan de smyger in på biblioteket? Kanske finns det lugnande musik och mysigt ljus? Börjar sagan med "Det var en gång..." och avsluta sagan med en liten ramsa som t.ex. "Snipp, snapp, slut, nu var sagan slut". Barn behöver ritualer för att kunna veta vad som förväntas av dem.
Det finns så många möjligheter att integrera sagan i förskolan. Prata med barnen om sagan, låt barnen dramatisera sagan själva. Gestalta sagan med sång och musik och använd ateljén för att utforma sagan konstnärligt. Och varför inte använda digitala verktyg som green screen och filminspelning?
Sagopåsar är uppskattade och det är roligt att skapa sagopåsar tillsammans med barnen.
Det finns även s.k. tygsagor. Det behövs bara två tygbitar för att kunna skapa rekvisitan.
Det finns en del inspiration på www.forskoleforum.se
Litteraturtips:
- Ekström, Susanna: Läs och berätta
- Eskild, Hilde och Hambro, Benedicte: Snick och snack - en praktisk bok om muntlig berättande
- Fast, Carina: Berätta! Inspiration och teknik
- Granberg, Ann: Småbarns sagostund
- Gustavsson, Per: Sagor att berätta och leka
- Olofsson, Britta: Den underbara gäddan - muntlig berättande i förskolan
- Rydja, Carin: Språklust genom sagor
torsdag 12 mars 2020
Truls och Trulsa
Trulsa läste boken "Det bor ett monster i den här boken" av Tom Fletcher.
Barnen hjälpte till att s
kaka och snurra boken för att kunna få ut monstret. De lite äldre barnen fick höra boken "Bosse och Bella leker skärmfritt" av Måns Gahrton. Men Truls och Trulsa hade inte bara böcker med sig, de bjöd även på bokstavsupptäckerdruvor och popcorn. Det är klart att det skulle bli fest med något gott, det var ju bibliotekets invigning.
Earth Week
Mellan den 23-28 mars pågår Earth Week i Växjö kommun. Med anledning av detta så vill vi ge några tips på böcker runt temat hållbar utveckling.
- Astley, Neville: Greta återvinner
- Bengtsson, Torsten: Liv och miljö
- Brownjohn, Emma: Så kan jag ta hand om jorden
- Child, Lauren: Hjälp vår jord!
- Edgren, Maria: Projekt rädda jorden
- Ekbom, Inger: Pejjes många frågor - tiggare, längtan och mobiltelefoner
- Estling Vannestål, Maria: Lovisa Anjovis och jorden
- Granholm, Magdalena T.: Tofsingarna - miljöuppdrag i förskolan
- Gunnarsson, Camilla: Tova-Li och sommarlovet
- Hill, Niklas: Julia räddar skogen
- Johansson, Elin: Veckan före barnbidraget
- Johansson, Elin: Hemma hela sommaren
- Jordal, Anneli: Välkommen till tippen
- Jönsson, Hanna: Kukuri och klimatmysteriet
- Murphy, Glenn: Global uppvärmning
- Raidt, Gerda: Sopor - allt om de mest störande saker i värlen
- Rottböll, Grethe: Vad händer med jorden?
- Semerson, Hanna: Efter sista slurken - panta burken!
- Sjöström Hedenberg, Angeli: Annalisa och skräpmonstret
- Slottner, Ulrika: Var rädd om naturen och alla djuren
- Spolander, Jörn: Cykla, panta och rädda en isbjörn
- Staaf, Eva: Tilly som trodde att …
- Søndergaard, Per Straarup: Fakta om plast i havet
- Tucker, Zoë: Greta och jättarna
- Öhman, Ingela: Sopan - när sophögen försvann
måndag 2 mars 2020
Med pompa och ståt ..
… invigde förskolan Slottet sitt förskolebibliotek. Det firades genom att det klipptes band och barnen bjöds på Pommac och tilltugg.
/Förskolan Slottet
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)