Sidor

torsdag 14 november 2019

Föräldraengagemang i förskolans bibliotek


Vårt bibliotek i Åby är under uppbyggnad. Vi har precis fått nya bokhyllor som vi nu fått upp våra böcker i, men biblioteket behöver ju fyllas med mer än bara böcker. Vi vill ha en miljö som låter barnen inspireras, fascineras och växa i. En plats som ska kännas viktig för dem. Därför lät vi barnen få vara med i planerandet av vårt förskolebibliotek och vad som ska finnas där. Som vanligt när man har samtal med barn, blev vi fascinerande av alla idéer som kläcks i deras huvud när det finns någon där och lyssnar. Resultatet blev en lång lista.



Normalt i förskolans verksamhet är det vi pedagoger som reflekterar över barnens idéer och hur vi ska kunna förverkliga dem, men den här gången tänkte vi annorlunda. Vi hade ett föräldramöte planerat nu i november och vi tyckte det vore spännande att låta föräldrarna få prova den här uppgiften, som inte alltid är så enkel eller självklar.



På vår förskola har vi mycket återbruksmaterial. Det är ett mycket uppskattat material, en viktig del i vårt hållbara och pedagogiska tänk. Det kan vara allt från gamla gardinknoppar till PET-korkar, det är material som finns överallt och kan bli vad som helst, dessutom gratis. Sådana här öppna material låser inte barnens fantasi vid några givna ramar, som klassiska leksaker ”talar om hur man ska leka”, nej sådana här material ger barnen möjlighet att utveckla språk och tankar och kombinationer vi själva för länge sedan glömt bort. Barnen hos oss är vana att arbeta med sådana här öppna material, men är föräldrarna det? 
På föräldramötet dukade vi fram limpistoler, mängder med återbruksmaterial, samt barnens långa lista på idéer de önskar att vårt bibliotek ska innehålla. Engagemanget och entusiasmen föräldrarna visade kan jag knappt beskriva med ord. Det var fantastiskt att få ta del av den här stunden. Flera av föräldrarna uttryckte hur givande det var att få jobba med sådana här material, och vi kunde riktigt se hur kreativiteten väcktes och växte sig stark. De var så fokuserade att tiden inte längre spelade någon roll, ingen brydde sig om att klockan passerade sluttiden för mötet, de kände att de höll på med något viktigt och betydelsefullt. Och vi tänkte som vi gör med barnen. I största möjliga mån ska man få arbeta vidare när man är ”i flow”, det är någon som är utvecklande och stärkande för individen. Barn som föräldrar. 

Nu sitter vi här idag, dagen efter föräldramötet. Med barn som fått höra sina sprudlande föräldrar berätta vad de gjort till biblioteket. Med barn som är stolta upp över öronen att föräldrarna varit delaktiga i att förverkliga DERAS ideér till biblioteket. Med ett bibliotek, fyllt av engagemang, kreativitet, fantasi, glädje, kärlek. Det här är starten av vårt förskolebibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar