Sidor

onsdag 13 september 2017

Studieresa till Malmö

Onsdagen 6 september var det dags, lite efter kl. 6 på morgonen samlades chefer och förskolebibliotekspedagoger samt två förskolebibliotekarier på stationen för att åka på studieresa till Malmö. Vi var kanske lite trötta, men vi såg fram emot en intressant dag.

Vi delades i två grupper: en grupp gick till förskolan Bastionen för att titta på deras rätt nyskapade förskolebibliotek. Den andra gruppen gick till Korrebäckens förskola, som har varit igång lite längre.
Förskolan Bastionen ligger nära slottet och biblioteket finns på 3 våningen i den historiska byggnaden. Biblioteket invigdes i maj 2017.


Pedagogerna tänkte samtidigt på utemiljön och håller på att planera ett litet utebibliotek. Det är tänkt att placera "läshörnan" runt ett träd som finns på gården.

Bastionens förskolebibliotek
 

Den andra gruppen besökte Korrebäckens förskola. Förskolan har 5 avdelningar med delvis barn med särskilda behov. Förskolebiblioteket grundades 2014 och alla barn var med i planeringen från början. Eftersom temat var återanvänt material, var barnen ivriga att plocka fram gamla lådor, pallar och annat de hittade i källarförrådet.


Korrebäckens förskolebibliotek


Efter lite krångel med taxin anlände vi till Gubbabackens förskola. Gubbabackens förskola startade ett samarbete med Läsmagi hösten 2016 och biblioteket invigdes mars 2017. Förskolan startade ett SAGORÅD där 10 barn från 5 avdelningar var med. Barnen åkte på studiebesök till barnbiblioteket "Kanini", beväpnat med kamera, penna och block i en magväska.


Gubbabackens förskolebibliotek


Sista station blev barnbiblioteket "Kanini". Det var som att komma in i en skog och i naturen. Det finns olika avdelningar som bokskogen, gryningen, skymningen, skuggan och grottan. Det var Malmös barn som gav idéerna.




Barnbiblioteket "Kanini"


Resan var väldigt givande och alla blev sugna på att sätta igång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar