Lindens förskola ligger i Lammhult och har 5 avdelningar. Många barn (ca 40%) har annat modersmål än svenska. Det finns 6 olika språk på förskolan. Några av pedagogerna behärskar arabiska och somaliska. Det är otroligt värdefullt och underlättar naturligtvis kommunikationen. Det är viktigt att erbjuda barnen möjligheten att bevara sitt modersmål.
Förskolan Linden har ett uttalat mål att arbeta med språkutveckling. De satsar mycket på teknik och har bra resurser. Alla avdelningar har till exempel iPads och PENpals. PENpal är en datoriserad penna som man kopplar språk till. En kombinerad mp3-spelare och scanner som kan "läsa" text högt, sida för sida, på olika språk. "Världens bästa uppfinning!", enligt förskolechefen.
Det finns redan ett "språk-rum" som ska utvecklas till förskolebibliotek. Rummet kan lätt nås av alla avdelningarna och har dörr. På ena väggen finns den interaktiva tavlan, som används flitigt. En annan del av rummet är en skriv-hörna. Där finns bord, stolar och skrivmaterial. Det som behövs är att skapa en sago-hörna. En mysig plats med sagolådor, böcker och sköna sittmöbler. Pedagogerna tänker mycket på vilken stämning de vill skapa i rummet. De har valt grön färg för att förmedla en varm, lugn och välkomnande känsla. De vill också att barnen ska vara med och göra iordning rummet, till exempel måla.
Pedagogerna arbetar mycket med bilder. De sätter till exempel upp bilder på allt som händer under dagen på en tavla. Det kan vara bilder på mat, vila, tvätta händerna med mera. De har även bilder på alla barnen. På samlingen sätter de upp alla bilder, säger barnens namn och kollar vilka som är på förskolan den dagen. Rim och ramsor används också flitigt. Barnen har även gjort egna sång-lådor; de väljer en favoritsång och tar med till förskolan i en låda. Nu vill de göra sago-lådor tillsammans!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar