Bokelunds förskola har 5 avdelningar och arbetar med åldershomogena grupper. Det betyder att 1-åringar, 2-åringar, 3-åringar, 4-åringar och 5-åringar är med barn i samma ålder på sin avdelning. Många barn, ca 98%, har annat modersmål än svenska. Det finns 16 olika språk på förskolan! Flera av de anställda behärskar också andra språk, ca 7 språk finns representerade bland pedagogerna.
Förskolan arbetar sedan många år medvetet med språkutveckling på olika sätt. För flera år sedan arbetade de tillsammans med språkforskaren Veli Toumela under en tid. Pedagogerna ökade sin medvetenhet oerhört när det gäller hur de talar till barnen. En insikt var till exempel att ibland förenklar vuxna språket och använder "tomma" ord, t ex "vill du ha den?". Nu försöker pedagogerna istället utveckla språket och använder detaljerade och svåra ord. De arbetar även aktivt med TAKK = Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det är bra för alla barn, inte bara för de som har svårigheter. Förskolan har "Veckans tecken", det vill säga 5 olika tecken de lär sig varje vecka.
Jag var med på avdelningen Nasse där det är 2-åringar. Just nu arbetar de med tema: Ture, inspirerat av böckerna om Ture av Tidholm. De har en virkad docka och pedagogerna har gjort rekvisita. På samlingen den här dagen dramatiserade en av pedagogerna en stund med dockan Ture. De kommer att arbeta med Ture på olika sätt under en tid.
Planen är att göra om förskolechefens kontor till förskolebibliotek. Biblioteket ska inte enbart vara för förskolan, utan förhoppningsvis vill föräldrar och barn både stanna en stund i biblioteket och låna med sig böcker hem. Rummet ligger precis bredvid matsalen, vilket är bra när vissa föräldrar hämtar sina barn där. Nackdelen är att de flesta föräldrar inte passerar naturligt förbi. De måste göra ett medvetet val att gå förbi biblioteket på vägen hem och ta inomhusvägen genom avdelningarna dit. Därför vore det bra att ordna med klädhängare och skoställ utanför biblioteket, så att de kan gå direkt hem efter biblioteksbesöket. Det vore också trevligt att byta ut dörren till biblioteksrummet till en dörr som det går att se igenom, i alla fall delvis. Det ska finnas olika alernativ att sitta på; en stor tjock matta, någon bänk, kuddar och en fin fåtölj. Böckerna kan förvaras i någon form av lådor, så att det är lätt att bläddra och se. Färdiga bok-kassar kan hängas på ett snyggt sätt på ena kortväggen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar