Sidor

söndag 11 juni 2017

Hur engagerar vi barnen?

En viktig fråga i upprättandet av förskolebiblioteken är: Hur engagerar vi barnen? 

Förskolorna som under året ingått i projektet har engagerat barnen på många olika sätt; barnintervjuer, barnråd, önskemål om bokinköp, tillverka inredning och skriva trivselregler.

Det finns inga färdiga recept på hur man ska gå tillväga när ett förskolebibliotek ska byggas upp. Inte heller nu när den första omgången av förskolebibliotek står färdiga finns det någon färdig genväg. Det är svårt och det måste få ta tid om man vill få ut det allra bästa möjliga.

Som bibliotekspedagog och som delvis projektledare i detta vill jag nu dela med mig av mina egna erfarenheter och bästa råd från året som har gått...

Börja i rummet och fundera tillsammans med barnen hur ni kan gå tillväga. Vad tycker barnen om? Tåg? Robotar? Djur? Kan detta på något sätt speglas i förskolebiblioteket? Hur tycker barnen om att läsa? Vill de att någon ska läsa högt, eller vill de hellre sitta själva och bläddra? Vill de sitta ner eller ligga, eller kanske hänga upp och ner?

Tänk på mysfaktorn i rummet. Ha olika sorters belysning; takbelysning, punktbelysning och ljusslingor. Plocka in textilier, mjuka kuddar och mattor i fina färger. Fundera över vad ni vill ha på väggarna. 

Hur vill ni förvara böckerna? Lådor, boktråg, hyllor? Barn bläddrar gärna bland böcker och väljer oftast bok beroende på hur framsidan ser ut.

Ha i åtanke att de stora folkbiblioteken rymmer mer än bara böcker. Där kan det finnas allt från spelhörnor och digitala medier till ateljéer samt möjlighet att slå sig ner och rita eller skriva. Vilka delar är lämpliga att plocka in i just ert förskolebibliotek? Tänk på förskolebiblioteket som verksamhet snarare än bara ett rum med böcker. Möjligheterna finns om man vill.

Köp in olika sorters böcker. Böckerna ska väcka barnens läsintresse och läslust. Släng sådant som är gammalt och trasigt eller ointressant. Tänk på att de större biblioteken gallrar ut sitt bokbestånd årligen. Böcker med stort affektionsvärde kanske kan förvaras på annan plats än biblioteket?

Diskutera på förskolan hur ni ställer er till nya kontra gamla böcker. Enligt min erfarenhet finns en ovilja till att plocka fram de nya fina böckerna för rädsla att de ska gå sönder. Fråga er vad ni tycker är viktigast; att barnen får titta i fina nya böcker eller att de nya fina böckerna ni köpt ligger kvar i sin låda olästa? Hur kan ni göra för att barnen ska vara mer varsamma med böckerna? Ska de allra yngsta barnen kanske endast ha tillgång till böcker i kartong som går att bita i?

Hur engagerar vi de allra yngsta barnen på förskolan då? De som inte har ett så utvecklat språk och kanske inte så stor koll på vad som sker. Låt dem vistas inne i rummet under processens gång. Vad händer med barnen när de kommer in? Vad lägger de märke till och vad vill de göra? Lyssna in vad barnen tycker om att läsa för böcker. Kanske är det många som gillar Babblarna eller böcker om djur? Bli kreativa och skapa någonting utifrån det tillsammans med barnen!

Försök att engagera hela förskolan i processen. Dela ut uppdrag till avdelningarna. Se till att få tid till att informera på APT:n eller andra möten. Ge även ut information skriftligt då det muntliga lätt återges felaktigt.

Slutligen. Låt det ta tid, fokusera mer kring processen och inte på resultatet. Det gör inget om det inte blir exakt som man tänkt sig från början, gör om och gör annorlunda istället. Jag tror att förskolebiblioteket som verksamhet blir mer givande och lärorikt för barnen då. 


Läshörna med mysfaktor. Stjärnhimmel gjord av barnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar