Sidor

måndag 24 juni 2024

Lådcykel teater

 


Så var det dags till sommarens lådcykel stafett till förskolorna i Araby området. Johanna från Tallgårdens bibliotek och Juliane från förskolebiblioteket Bokskogen satt ihop en liten pjäs med boken "Den mycket hungriga larven" av Eric Carle och cyklade med denna mini teater till fyra förskolor.


 Johanna berättade berättelsen och Juliane spelade larven. Larven, som kröp ur ett ägg och åt sig genom en massa frukter från måndag till fredag. Men sedan var det lördag och barnen visste så klart att man brukar få lördagsgodis då. Barnen på den ena förskolan var väldigt förtjusta i marshmallows med socker på! Barnen från två andra förskolor var väldigt angelägna om att larven verkligen behöver borsta tänderna. Det lovade larven. 

Vi interagerade med barnen och barnen fick hjälpa till att "hitta" mat till larven, de fick hålla i stora bilder med frukterna på. När larven fick ont i magen så gav barnen råd, att larven kunde gå till doktorn, att det kanske hjälper att gå på toa och att han eller hon ju kunde vila sig. Larven gömde sig under en brun filt och kom fram som en fjäril. 

Vi sjöng låten "Fjäril" av Mora Träsk tillsammans och barnen fick en färgläggningsbild med en fjäril på som avslutning. 

Vädret var toppenbra och vi kunde spela ute. Det är alltid så häftigt att se barnens engagemang och hur lite det behövs för att göra barnen glada och delaktiga. 

Vi kommer tillbaka nästa år. 



onsdag 19 juni 2024

Statsbidrag för inköp av litteratur 2024


Utbildningsdepartementet meddelade i ett pressmeddelande Fler böcker till förskolor och skolor - Regeringen.se  den 19 februari 2024 att  Barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker och regeringen har därför inrättat ett nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur.

Vidare kan man läsa i detta pressmeddelandet att:

– Svenska elevers läsförståelse sjunker och över 20 procent i grundskolan kan inte läsa ordentligt. För att vända den allvarliga utvecklingen behövs många insatser, inte minst behövs fler böcker i våra förskolor och skolor. Nu ger vi huvudmännen bättre möjlighet att skapa ett eget förskolebibliotek, köpa in klassuppsättningar av skönlitterära verk eller fylla skolbibliotekens hyllor med lockande böcker, säger skolminister Lotta Edholm.


176 miljoner kronor är avsatt för statsbidraget 2024. Det beräknas totalt motsvara cirka 880 000 böcker, räknat på att en bok kostar cirka 200 kronor styck.

Vilket glädjande besked! Växjö ansökte om pengarna och alla kommunala förskolor får köpa in böcker till sina förskolebibliotek. 

Vi förskolebibliotekarier anordnade ett öppet hus inkl. en bokutställning på Bokskogen. Så att pedagogerna kunde bläddra i böckerna. Vi delade upp litteraturen efter genre och vi besvarade gärna pedagogernas frågor.

Vi fixade även en boktipslista, så att man kunde kryssa i sina favoriter. 

tisdag 18 juni 2024

Teater: Känner du Pettson och Findus


Förskolebussens barn från Lammhults förskolor besökte teaterföreställningen "Känner du Pettson och Findus" på förskolebiblioteket Bokskogen. Pettson & Findus fyller 40 år, ett bra tillfälle att fira detta med en teaterföreställning.

Barnen tassade förväntningsfulla in i den stora salen och undrade vad som fanns bakom ridån. Förskolebibliotekarierna Juliane och Gun frågade barnen, om de hade varit på teatern någon gång. Vi berättade att vi strax skulle klä ut oss till Findus och Pettson och att vi skulle visa upp pjäsen "Känner du Pettson och Findus". Förskolebibliotekarierna skrev manuset till pjäsen, som baserade på boken "Känner du Pettson och Findus" av Sven Nordqvist. 


Vi skramlade ihop en massa rekvisita, sydde lite utklädningskläder och hittade en gammal hatt hemma i garderoben. Med hjälp av en bokvagn och olika rekvisita skapade vi växlande teaterscener. Vi inkluderade Bokskogens kök i pjäsen och låtsades baka en pannkakstårta. När "Findus" plockade fram mobilen för att kunna spela upp lite fågelkvitter ropade ett barn "har Findus en egen mobil!!!". Ja, Findus är en modern katt. Barnen skrattade en del och hjälpte Pettson att hitta alla föremål för att kunna baka en pannkakstårta. 


Barnen gick med i pjäsen och var helt inne i berättelsen. Efter föreställningen gick barnen fram till bordet och lekte "kök" och låtsas-fixade en smet till pannkakstårtan. Det är precis det vi vill uppnå, att barnen blir engagerade och får inspiration att utveckla sina fantasilekar. Samtidigt utvecklas barnens sociala samspel gemenskap. 

Under fruktstunden berättade barnen om sina upplevelser, vad de tyckte om teatern. Sedan gick de glada och nöjda tillbaka till sin förskolebuss, det var dags att gå ut i naturen. 



måndag 17 juni 2024

Bilderboken i lekresponsiv undervisning LRU

 

Vi förskolebibliotekarier fick delta på en konferens "Barnboken i lekresponsiv undervisning" i Göteborg. PUFF, Nätverket för praktikutveckling, utvecklingspedagogik för förskoleforskning, anordnande denna konferens. 
Forskare och pedagoger presenterade hur barnboken kan bli utgångspunkt för undervisning, där "som om" (fantasi) och "som är" (kunskap) skiftar med varandra hela tiden. 
Forskare och pedagoger refererade bl.a. om:

Vad kan man läsa för barn? Kritisk läsning i förskolan
Karin Jönsson, Malmö universitet

Digitala läsaktiviteter i förskolan
Malin Nilsen, Göteborgs universitet

Samtal med utgångspunkt i böcker som en väg till breddade perspektiv på naturvetenskap
Lotta Leden & Lena Hansson, Kristianstad universitet

100% Kapprumsbibliotek
Margareta Andersson verksamhetsutvecklare, Marie Svensson rektor, Malin Hjert barnskötare, Borås

Sagans väg till barns och vuxnas lek
Emma Gustafsson förskollärare, Stensjöns förskola, Mölndal

Högläsning och betydelsen av interaktion under läsningen
Elin Ivarsson och Camilla Gillén, verksamhetsutvecklare, Göteborgs stad

Sammanfattande reflektion
Niklas Pramling, Göteborgs universitet

Det blev en intressant dag med en hel del inspiration. Men vi fick även bekräftat att vi i Växjö kommun är på rätt väg. Alla kommunala förskolor har ett förskolebibliotek, inte bara ett kapprumsbibliotek. Det skapar bra förutsättningar för att kunna jobba utifrån lekresponsiv undervisning. 

För att fler pedagoger skulle kunna ta del av temat och konferensens innehåll, anordnade vi två nätverksträffar för förskolepedagogerna hos oss på Bokskogen. Vi definierade begreppet lekresponsiv och vad forskningen kom fram till. Men vi diskuterade även praktiska exempel. 
Vi bollade bl.a. idéer hur man kan jobba med boken "Mamma Mu blir ledsen" ur en lekresponsiv synvinkel. 
En del förskolor ska fortsätta med temat under höstterminen.

 Vi tipsade om följande böcker: 
- Den lekande undervisande förskolläraren av Maria Magnusson och Ingrid Pramling Samuelsson (red.)
- Att arbeta lekresponsivt av Cecilia Wallerstedt och Niklas Pramling


måndag 10 juni 2024

Araby folkfest

 

Araby folkfest ägde rum i slutet av maj. Festivalen har målsättningen att främja integrationen och samla människor från olika kulturer. Föreningar, förskolorna och en del andra aktörer fick möjligheten att presentera sig. Aktiviteter för små och stora ägde rum, man kunde smaka på mat från olika länder och även mångspråksbiblioteket och förskolebiblioteksverksamheten fick visa upp sig. Det blev en glad och färgglad dag med mycket solsken och många aktiviteter. 

Mångspråksbiblioteket visade sitt utbud, pratade med föräldrar om att det finns möjligheten att låna litteratur på över 60 språk. Barnen fick sitta ner en stund för att bläddra i böckerna och fick färglägga en målarbild. 

Dagen blev lyckat och biblioteken deltar gärna nästa år igen.