Sidor

fredag 29 maj 2020

Odling på ett litet annat sätt

På Palettens förskola finns det gamla gummistövlar uppspikade på en vägg. Man kan ju undra vad det är för mening med det? Men tittar man lite närmare så blir det tydligt att gummistövlarna återanvänds som  odlingskrukor. Och självklart finns det även en bilderbok om odling tillgänglig ute. 
Så kul att gummistövlarna återanvänds ur ett hållbarhetsperspektiv, samtidigt som det nästan blir konst ute på gården.


torsdag 28 maj 2020

Språklig mångfald blir synligt på Palettens förskolegård


Palettens förskola är en av förskolorna i Växjö kommun som har en hög andel barn med annat modersmål eller hemspråk än svenska. Nu syns den språkliga mångfalden även på gården. Pedagogerna klippte, klistrade och laminerade böcker på olika språk. Självklart blev dessa tåliga böcker uppsatta i barnhöjd, med hjälp av gamla "pärmhållare". Så hittar alla barn sina böcker även ute, inte bara på förskolebiblioteket.

onsdag 20 maj 2020

Fru Prusselius kom på besök

När det var dags att inviga förskolan Kullens förskolebibliotek så fick fru Prusselius hoppa in. Pippi Långstrump var nämligen fast på Kurredurreduttön i Corona karantän.  Fru Prusselius bjöd på sockerdricka och krumelurpiller (som Pippi hade skickat) inne på deras fina nya förskolebibliotek.

torsdag 14 maj 2020

Nasses Bokskog

Nu har barnen på Gemla förskola invigt sitt förskolebibliotek. De bjöds på teaterföreställningen "Nasse hittar en stol" och därefter klipptes det band innan de gick in för att titta på sitt fina förskolebibliotek. Varje avdelning fick ett lånekort av Nasse som de ska ha när de lånar böcker till sin avdelning.

Vad är ett förskolebibliotek?

I februari invigdes förskolebiblioteket på Gustavslunds förskola. Innan dess jobbade pedagogerna med biblioteksrådet. Hur skulle deras förskolebibliotek se ut? Vad är ett förskolebibliotek? Barnen diskuterade med varandra och kom fram till en hel sida med idéer och tankar. Ja, vilka böcker ska det vara på biblioteket? Det är klart att det skulle vara böcker om enhörningar, men även om maskiner och till och med bajs. Barnen tyckte att det skulle behövas bänkar, stolar och lådor och böcker förstås. Men innan dess skulle ju köket bort och några tyckte att en vägg måste bort. Barnen tecknade även bilder kring deras förskolebibliotek.
Resultatet blev fantastiskt. Och barnen är jättestolta för sitt förskolebibliotek på Gustavslund.

onsdag 6 maj 2020

Förskolebibliotekarierna bokpratar för barnen ute i naturen

Coronatider kräver nya arbetssätt. Istället för att sitta inne på förskolebiblioteket är förskolebibliotekarierna och barnen ute i skogen eller på gården. Juliane och Gun går runt på alla kommunala förskolor med en överraskning i bagaget. Förlaget Funkibator gav ut olika böcker om funktionsnedsättning och förlaget bad förskolebibliotekarierna att leverera dessa donerade böcker till förskolorna.
Varje gång de dyker upp på en förskola blir det en liten fest. Barnen hjälps åt att klippa bandet runt böckerna, ibland med hjälp av lite udda verktyg som en potatisskalare. 

Bibliotekarierna läser lite ur böckerna innan de lämnar över böckerna till förskolan. Böckerna ska ingå i förskolebiblioteket sedan.
Och barnen försäkrade att de som tack gärna vill teckna en bild, som ska skickas till de företag som sponsrade böckerna.